piątek, 5 kwietnia 2013

Ciasteczka anyżowe z jagodami goji
Las galletas de anís con bayas de goja



Zostałam oszukana przez podstępne pozory!

Kiedy o poranku wyjrzałam przez okno i zobaczyłam błękitne niebo przyozdobione białymi kłębuszkami, pomyślałam, że to będzie miły wiosenny dzionek. Słoneczko przeciskało się tu i tam, na trawniku przed blokiem nawet z okna widać białe kropki stokrotek.
Jednak gdy wyszłam na zewnątrz, uderzyło mnie przeszywająco zimne powietrze, które nie miało nic wspólnego z moimi wiosennymi wyobrażeniami.
Ale to nie koniec!
Zrobiwszy zaledwie kilka kroków ujrzałam w powietrzu białe, wirujące strzępki...
Stanęłam jak wryta, przyjrzałam im się podejrzliwie, by zidentyfikować je jako najprawdziwszy śnieg!!!
Także pocieszę Was, moi mili, jak widać zima przymarzła do Europy bezczelnie i porządnie. Skoro już nawet tutaj posypuje...
Było to zaledwie kilkanaście płatków w mieście, które jest znane z tego, że jest zimne. Niemniej jednak, o tej porze roku takich „cudów” raczej się tutaj nie widuje.
A Hiszpanie? Zobaczyli 4 płatki śniegu i już kryli się pod parasolami :)!
Odwagi!
Życzę Wam wiosny.

(A moja Przyjaciółka dobrze przeczuła, wysyłając mi kwiatki na jej przywołanie).

P.S.
Już wiem, dlaczego słoń wlazł do karafki!
Nawet go na tym przyłapałam
Przestraszył się śniegu
...


__________________________


Ingrediencje:

1 szklanka mąki pełnoziarnistej
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki miodu
łyżka brązowego cukru (chyba, że wolicie słodsze)
1 łyżka ziarenek anyżu
10g jagód goji
2 łyżki masła
szczypta soli
1/2 łyżeczki imbiru w proszku (można pominąć)
1/2 łyżeczki sody
1/2 jajka

Czary:

Ziarenka anyżu zmielić w młynku lub rozetrzeć w moździerzu. Suche jagody goji zalać gorącą wodą.
W międzyczasie przygotować resztę składników.
Następnie wylać wodę z jagód i odsączyć je na ręczniku papierowym. Bardzo miękkie jagody pokroić na malutkie kawałeczki przypominające papkę. Rozetrzeć je w dłoniach razem z mąką.
Dodać resztę składników i zarobić ciasto, które będzie nam bardzo przyjemne i elastyczne (fajnie się z nim pracuje).
Rozwałkować ciasto o grubości 3-4mm. Wycinać ulubione kształty.
Piec w 180 stopniach przez 10 minut.

10 komentarzy:

  1. Kilka płatków? U nas leży jeszcze porządna warstwa śniegu...a w zeszłym roku o tej porze już kwitły przylaszczki, krokusy, lepiej niech słoń się schowa...podobno zima w tym roku jeszcze zostaje na dwa tygodnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę dziwne by było, gdyby nagle spało tutaj 20 cm... każdy fenomen na miarę danego kraju ... rok temu o tej porze tutaj było ciepło.

      Usuń
  2. Zima zimą, ale zdjęcie słonia, na kwiecistej serwetce (albo czymś innym)jest super ;) Fajne te ciasteczka ;) I ładny kształt. Skąd masz taką foremkę? :P :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Dzięki. To kwieciste, to moja spódnica :D, a foremkę mam od Chińczyka :D kupiłam 6 plastikowych za 60 eurocentów!

      Usuń
  3. om nom NOM NOM! (wiem, niezwykle elokwentny komentarz :P)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeżeli smakuje tak jak wygląda, to ja takiego poproszę! Nawet dwa, co tam, niech boczki rosną równomiernie:D maslaneczka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maślaneczko Moja :) zrobiłam je tak, żeby w miarę możliwości miały jak najmniej kalorii, dlatego możesz wziąć więcej, a jak się obawiasz, to na śniadanko!

      Usuń
  5. Ano odwagi...! Skoro i u Ciebie pada to chyba idzie... zima :)

    OdpowiedzUsuń