wtorek, 11 listopada 2014

Lemon Rosemary Bread

LEMON


ROSEMARY


BREAD



Inspiracja:
KUCHARNIA



______________________________________________

Ingrediencje:

1/2 szklanki mleka
2 i 1/2 łyżki masła
1 łyżka miodu
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu
skórka starta pół cytryny cytryny
1 jajko, roztrzepane
2 łyżki ciepłej wody
1 i 1/8 łyżeczki drożdży instant (lub 10 g świeżych - ale trzeba zrobić rozczyn)
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
garść żurawiny
2 szklanki mąki

Czary:


Drożdże wymieszać z dwoma łyżkami ciepłej wody i odstawić na 15 (do spienienia).
W rondelku podgrzać mleko z masłem, miodem, rozmarynem i skórką cytrynową (do rozpuszczenia). Przelać do miski, odstawić na chwilę i wbić jajko. Spienione drożdże wlać do mlecznej mieszanki, dodać sól, orzechy i rodzynki.
Energicznie wmieszać mąkę, dodając ją partiami. Następnie wyrabiać ciasto przez kilka minut, dopóki nie stanie się gładkie. Umieścić w misce nasmarowanej olejem i odstawić na półtorej godziny do podwojenia objętości.
W tym czasie wyłożyć formę papierem do pieczenia, po czym wysmarować papier masłem. Ponownie wyrobić ciasto i umieścić w formie. Ponownie odstawić do wyrośnięcia (1h). Po wyrośnięciu, ciasto posmarować jajkiem rozbełtany z łyżką mleka i posypać cukrem. Piec w 180 stopniach przez 40 minut. Studzić na kratce.

2 komentarze:

  1. Fantastico! Seguro que su sabor supera su aspecto! Besos

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mí, me encanta, pero lleva un poco de limón y de romero... así que no sé si a todos les gustaría tanto :),espero que sí!

      Usuń