sobota, 27 lipca 2013

Ciasto drożdżowe z jagodami
Pastel con arándanos negros


Jest lato, są wakacje.


Czyta się książki i piecze się ciasta z owocami.


:).


______________________

Ingrediencje:

Ciasto:
125 ml mleka
1/4 szklanki cukru
200 g
2 jajka
25 g świeżych drożdży
2 szklanki mąki pszennej tortowej lub do wypieków drożdżowych

250g owoców (jagody / maliny / truskawki / jeżyny)

Kruszonka:

30 g cukru
37 g masła
75 g mąki pszennej

Czary:

Mleko wlać do rondelka, dodać cukier i masło. podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając do rozpuszczenia się masła i cukru. Ciepłą masę przelać do większej miski lub garnka i zmiksować z jajkami. Drożdże dodać do jeszcze ciepłej masy i zmiksować. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny, aż do spienienia masy.
Przesianą mąkę dodać do masy i wyrabiać przez około 15 minut do momentu, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie należy dodawać więcej mąki. Ciasto wyłożyć do przygotowanej blaszki i równomiernie rozprowadzić.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Formę o wymiarach około 20 x 20 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier też posmarować masłem.Przygotować kruszonkę: rozpuścić masło na patelni z cukrem. Dodać mąkę, kiedy masło będzie gorące i wymieszać. Zdjąć z ognia. Na ciasto drożdżowe wyłożyć jagody, po czym posypać wystudzoną kruszonką.
Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, drzwiczki otworzyć na oścież i podgrzewać tak ciasto przez 20 minut. Następnie zamknąć piekarnik i piec przez 25 minut, aż ciasto się zrumieni.

6 komentarzy:

  1. Kasia, esta es la hora de comer algo por la tarde y tú poner este pastel!! vaya ganas de comer que me han entrado.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne połączenie! Ciasto drożdżowe, owoce i kruszonka to jest to;D

    OdpowiedzUsuń
  3. apetyczne, letnie :D nic tylko piec i brać nad wodę :P

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha ciacho
    dziękuję za przepis do Jagodowej akcji:)

    OdpowiedzUsuń