Jest lato, są wakacje.
Czyta się książki i piecze się ciasta z owocami.
:).
______________________
Ciasto:
125 ml mleka
1/4 szklanki cukru
200 g
2 jajka
25 g świeżych drożdży
2 szklanki mąki pszennej tortowej lub do wypieków drożdżowych
250g owoców (jagody / maliny / truskawki / jeżyny)
Kruszonka:
30 g cukru
37 g masła
75 g mąki pszennej
Mleko wlać do rondelka, dodać cukier i masło. podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając do rozpuszczenia się masła i cukru. Ciepłą masę przelać do większej miski lub garnka i zmiksować z jajkami. Drożdże dodać do jeszcze ciepłej masy i zmiksować. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny, aż do spienienia masy.
Przesianą mąkę dodać do masy i wyrabiać przez około 15 minut do momentu, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie należy dodawać więcej mąki. Ciasto wyłożyć do przygotowanej blaszki i równomiernie rozprowadzić.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Formę o wymiarach około 20 x 20 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier też posmarować masłem.Przygotować kruszonkę: rozpuścić masło na patelni z cukrem. Dodać mąkę, kiedy masło będzie gorące i wymieszać. Zdjąć z ognia. Na ciasto drożdżowe wyłożyć jagody, po czym posypać wystudzoną kruszonką.
Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, drzwiczki otworzyć na oścież i podgrzewać tak ciasto przez 20 minut. Następnie zamknąć piekarnik i piec przez 25 minut, aż ciasto się zrumieni.
Kasia, esta es la hora de comer algo por la tarde y tú poner este pastel!! vaya ganas de comer que me han entrado.
OdpowiedzUsuń:P jejej
UsuńPyszne połączenie! Ciasto drożdżowe, owoce i kruszonka to jest to;D
OdpowiedzUsuńapetyczne, letnie :D nic tylko piec i brać nad wodę :P
OdpowiedzUsuńpycha ciacho
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepis do Jagodowej akcji:)
Przyjemność po mojej stronie. :)
Usuń