wtorek, 2 lipca 2013

Roladki z kurczaka z szynką jamón
Rollos de pollo con jamón


Czytałam dzisiaj słownik ... i wczoraj, i przedwczoraj też. Mimo to, słowa jakoś się mnie nie trzymają. Za to mam więcej czasu n zabawy w kuchni. Chociaż na to ochota też jakaś średnia. Zbliża się dzień wyjazdu, może to przez to ten dziwny nastrój?
Ostatnio "ślimakowałam" sobie trochę między garami, chociaż może Wy nazwalibyście to "roladkowaniem"? Tak naprawdę, to miałobyć szaszłykowanie, ale jako, że podczas gotowania często zbaczam z obranej wcześniej ściezki, postanowiłam zmienić trochę sposób wykonaniatego dania.


Przedstawiam Wam pomysł z przybliżonymi wskazówkami co do ilości, gdyż w kwestii gotowania, wszystko robię jakoś tak na oko, a że baterie w wadze mi już zeżarło, to nawet nie było jak zważyć mięska.
Pozdrawiam!!!
__________________________________

Ingrediencje:

mięso z piersi kurczaka lub indyka (2-3 małe piersi)
jamón (mogłoby być też prosciutto) (ok. 5 plastrów)
posiekana zielona papryka "włoska" lub zwykła (ok 1-2 łyżki)
sos pomidorowy (odrobina)(ok. 1 łyżki)
oliwa z oliwek (ok. 1 łyżki)
białe wino (ok. 1 łyżki)
oregano (suszone, ale najlepiej takie z ogródka) (wg uznania)
czosnek (1/2 ząbka)
sól (wg uznania)
pieprz (wg uznania)
słodka papryka w proszku (wg uznania)

Czary:


Mięso pokroić na długie pasy (im szersze tym lepsze, ale jak się nie da, to też wyjdzie).
Szynkę jamón, dodac drobno posiekaną zieloną paprykę. Wymieszać z posiekanym czosnkiem, dodać odrobinę sosu pomidorowego "tak na kolor", doprawić pieprzem i oregano, wymieszać. Przygotowaną mieszankę rozsmarowywać na paskach mięsa. Następnie zwijać w roladki, zaczynając od węższego końca. Gotowe roladki układać na blasze wysmarowanej oliwą. Następnie posmarować roladki mieszanką oliwy i białego wina. Posypać solą*, pieprzem słodką papryką w proszku (opcjonalnie).
Szynka jamón jest słonawa, także z solą lepiej ostrożnie.
Zapiekać w piekarniku, pod przykryciem z podziurkowanej folii aluminiowej, w temperaturze 175-180 stopni, przez ok 20 minut.

5 komentarzy:

  1. Rewalacja! Wyglądają świetnie :) Z chęcią posmakowałabym takiej roladki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Przyznam, że były smaczne. I bardzo łatwo je zrobić, tylko jest trochę zabawy. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Polacamala! te das cuenta que queda bien como nombre para un restaurante??
    Seguro que con estas cosas la gente haría largas colas para poder comer en el!! jejejeje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ¡Qué tontito! La Polaca mala y un restaurante, yo no lo veo...

      Usuń
  3. fajny przepis :) roladki urodziwe :) pozdrawiam i zapraszam na dania z grilla http://www.zgrilla.pl/szaszlyki-z-tunczykiem-2/

    OdpowiedzUsuń