Stałam sobie właśnie w kuchni, przygotowując farsz do mojej tarty szpinakowej, którą już od dawna chciałam przygotować, kiedy to zadźwięczał dzwonek u drzwi. Moja mama poszła otworzyć. Z klatki doszedł mnie dialog z nieznanym panem:
- Katarzyna...
- Tak, to moja córka.
- Ale, to może Pani odebrać.
Zaciekawiona idę do przedpokoju. Moim oczom ukazuje się wąsaty pan. W zastanowieniu marszczę czoło i mówię: paczka? Do mnie? Ale przecież ja nic nie zamawiałam.
- Ja nie wiem – odpowiada wąsaty pan – ja tylko roznoszę.
Niosę enigmatyczne pudełko do kuchni, sprawdzam nadawcę i nie wierzę własnym oczom! Paczka, którą przygotował dla mnie wczoraj Pan Marek z firmy Skworcu* doszła już dzisiaj!
Uradowałam się niezmiernie i postanowiłam nie tracić czasu. Od razu użyłam jednego z wielu ciekawych produktów (czarnuszka, amarantus, mielone liście stewii, orzechy pecan, orzechy piniowe, truskawki kandyzowane, kolendra mielona, agar, mielony korzeń lukrecji), jakie do mnie przesłano.
Moja tarta została błyskawicznie wzbogacona o orzechy pecan. Przyznam szczerze, że brakowało jej jakiejś szyneczki, no ale cóż, gdybym nie spróbowała, to bym się o tym nie dowidziała. Następnym razem nie zapomnę.
________________________
ciasto francuskie
ok 200 g mrożonego szpinaku
ok 50 g sera feta
6 posiekanych orzechów pecan
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
1 jajko
zioła prowansalskie
sól
pieprz
Nadzienie szpinakowe
Szpinak rozmrozić, odcisnąć całą wodę. Cebulkę posiekać z czosnkiem. Na patelni rozpuścić łyżeczkę masła. Cebulkę i czosnek wrzucić na patelnie i smażyć kilka sekund, następnie dodać szpinak i smażyć chwilę do odparowanie ewentualnych pozostałości wody. Po chwili zdjąć szpinak z ognia i odstawić do przestudzenia.
Ser feta odsączyć z wody, rozdrobnić i dodać do szpinaku, wymieszać. Doprawić ziołami prowansalskimi i pieprzem (z solą lepiej uważać,bo feta jest słona). Dodać posiekane orzechy, wymieszać.
Tarta
Formę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie ciastem francuskim, podziurawić widelcem. Podpiekać w piekarniku nagrzanym na 200 stopni, przez ok. 15 minut. Następnie ciasto wyjąć z piekarnika i wyłożyć na nim szpinakowy, rozbić na nim jedno jajko. Wstawić do piekarnika nastawionego na tą samą temperaturę na kolejne 20-25 minut.
*Moja tarta była egzemplarzem eksperymentalnym, dlatego też upiekłam ją w formie o średnicy 15cm.
** Szczerze przyznaję,że czegoś mi w niej brakowało, a to coś, to jakaś szynka, typu schab cygański, bądź dobry tuńczyk :).
Dónde está la carne??? Yo creo que falta carne, o al menos para un carnívoro como yo.
OdpowiedzUsuńNo hay ... y ese ha sido mi error. De echo... lo he escrito enel post que est'a por traducir :P.
Usuńp7a64i5l34 b9m33w4a04 e6n94a9y33 n0p05y3q23 k8p37b2u23 v2w72n7c82
OdpowiedzUsuń