piątek, 26 lipca 2013

Sałatka z kurczakiem, bobem i kuskusem
Ensalda con pollo, favas y cuscús


Myślałam
...
A! Myśleć sobie mogłam i tak wyszło, jak zwykle.
Otóż, myślałam sobie, wyobrażałam, marzyłam, wmawiałam, roiłam, co tam chcecie,że jak wrócę do Polski, to blog pęknie od nowych przepisów.
A tymczasem, tuż po powrocie wciągnęłam się w wir remontowy, lub jak kto woli, remontową apokalipsę. Wymiana podłóg przewróciła wszystko do góry nogami.
Jadłam na zmianę sałatkę grecką z warzywami na patelnię. W tym bałaganie nie chciało mi się nawet wchodzić od kuchni...


Tydzień temu, Moja najlepsza Przyjaciółka uraczyła mnie bobem.
Od tamtej chwili nie mogłam się opędzić od ochoty przygotowania z nim czegoś innego, jak tylko strączkowej przekąski, którą mogłabym zapychać się w nieskończoność.
Dzisiaj, korzystając z wolności i swobody, przewróciłam kuchnię do góry nogami, żeby doprowadzić ją do ładu i udowodnić mojej matce, że pomimo jej tycich rozmiarów, miejsce w niej jest.
W końcu poczułam się te na tyle wygodnie, żeby móc zająć się blogiem.
I oto jestem z przepisem na sałatkę, którą co prawda przygotowałam już wczoraj (co serdecznie polecam - składniki się przegryzły i tak smakuje dużo lepiej)


_______________________________


Ingrediencje:
ugotowany i obrany bób
mięso z piersi kurczaka
kaszka kuskus
oliwki: czarne i zielone
ser feta
papryczka chili
suszony czosnek
przyprawa chińska pięć smaków
sól
pieprz
oliwa z oliwek
czerwona cebulka

Czary:

Mięso oczyścić z błonek i czego tam nie lubcie, pokroić na małe kawałeczki, obsypać suszonym czosnkiem i przyprawą pięć smaków.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, po czym usmażyć na niej mięso. W trakcie smażenia, doprawić lekko mięso solą. Usmażone mięso odstawić do ostygnięcia.
Przygotować kaszkę kuskus. Także odstawić do ostygnięcia.
Oliwki i papryczkę pokroić na cienkie plasterki. Cebulkę pokroić w kostkę lub w krótkie paseczki.
Kiedy ciepłe składniki (mięso i kaszka kuskus) ostygną, wymieszać razem wszystkie składniki. Dodać ugotowany i obrany bób. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem według uznania. Włożyć do lodówki na noc, lub na parę godzin (polecam!!!).
Przed podaniem dodać ser feta, wymieszać.

8 komentarzy:

  1. Unas fotos geniales! pero bueno, falta la tradución, o es que como estás en Polonia ya no quieres saber nada del español? jeje..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gracias, Miguel. Claro que no, voy a traducirlo todo en cuanto tenga un rato :).

      Usuń
  2. Ale za to jak ladnie bedzie po apokalipsie!
    Salatka apetyczna bardzo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak na razie tylko podłogi, ale zawsze!
      Dziękuję :). Całkiem smaczna, spasował mi ten twór.

      Usuń
  3. Co do bobu, polecam z odrobiną mięty, kolendry i szynki szwarcwaldzkiej. Dobre samo w sobie, a z odrobiną boczku można zrobić kapitalne pierogi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślałam o jamonie, ale dawno mięsa nie jadłam, więc padło na kurczaka. :)

      Usuń
  4. 22 yr old Assistant Manager Isahella Jesteco, hailing from Saint-Jovite enjoys watching movies like Topsy-Turvy and Lacemaking. Took a trip to Zollverein Coal Mine Industrial Complex in Essen and drives a Ferrari 500 Mondial Spider Series I. Strona WWW

    OdpowiedzUsuń
  5. 45 year old Office Assistant IV Jedidiah Rand, hailing from Beamsville enjoys watching movies like Private Parts and 3D printing. Took a trip to Catalan Romanesque Churches of the Vall de BoíFortresses and Group of Monuments and drives a RX. swietny post do poczytania

    OdpowiedzUsuń