czwartek, 17 stycznia 2013

Figowo-żurawinowe Scones
Scones de higos con arándanos


Wygląda na to, że przełożyliśmy egzamin z morfologii na inny dzień (nie nauczylibyśmy się do poniedziałku)!
Bardzo dobrze!
Postanowiłam wykorzystać wolną chwilę i przygotować moje pierwsze w życiu Scones :).
Wyznaję zasadę: dobre śniadanie to podstawa!
Jednak kiedy wyjęłam złociste bułeczki z piekarnika, nie mogłam oprzeć się pokusie i musiałam uszczknąć kawałek z jednej! Wyszły pycha! Fajna sprawa – robi się je szybciutko, pieką się krótko i są smaczne!
Na pewno świetnie smakują z mlekiem lub herbatą, miodem, bądź jakimś dżemikiem :). Cieszy mnie perspektywa jutrzejszego śniadania. Tak mogę zaczynać dzień! (Zwłaszcza, że nauki (za)dużo). Trzeba się posilić. Morfologia spali to wszystko i jeszcze więcej!
Tradycyjnie, zrobiłam z połowy przepisu znalezionego na Moje Wypieki (lekko go zmodyfikowałam). Tym razem wymieniłam rodzynki na figi, żurawinę i śliwkę. Użyłam mąki pszennej pół na pół z integralną i dodałam trochę sody. Ciasto wyrosło bardzo ładnie. Wyszło mi 7 pulchniutkich bułeczek w rozmiarze ok. 2,5 x 6 x 7 cm).
P.S. Szkoda tylko,że na dobre zdjęcie było już ciemnawo.
__________________________________________
Zabawa!

Ingrediencje:

100g mąki pszennej
100g mąki pszennej integralnej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
50g masła
50g cukru
50g figi + żurawina
1 suszona śliwka
1 jajko rozkłócone z taką ilością mleka, by otrzymać 125ml płynu

Czary:

Masło rozetrzeć z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, cukrem. Figi, żurawinę i śliwkę pokroić na małe kawałeczki i dodać do wcześniejszej mieszanki. Wlać mleko z jajkiem.
Wyrobić ciasto rękami (jeśli zbyt mocno się klei - dosypać mąki). Rozwałkować grubo (ok. 1,5 cm). Wycinać kształty dużą i ostrą foremką, bądź szklanką. Układać na blaszce i posmarować jajkiem z odrobiną mleka.
Piec 10 - 15 minut w 220 stopniach.

Gorąco polecam!
___________________________________

Parece que el examen de morfología será el otro día (¡no nos daría tiempo estudiarlo hasta el lunes!).
¡Muy bien!
Decidí aprovechar un rato libre para preparar mis primeros Scones.
¡Tego por principio lo que un buen desayuno es la base!
Sin embargo, cuando saqué los Scones dorados del horno, no pude resistir la tentación y tuve que pellizcar un toricito. ¡Salieron ricas! Me gustan: se hacen muy rápido, no se hornean mucho tiempo y están simplemente ricas.
Seguramente saben bien con leche o con té, miel o alguna marmeladita :). Me gusta la perfspectiva del desauyo de mañana. ¡Así puedo empezar el día! (sobre todo que hay mucho (demasiado) por estudiar). Hay que desayunar bien. La morgología lo quemará todo y algo más!
De costumbre, hice media receta de Moje Wypieki (la he modificado un poco). Esta vez, cambie uvas pasas por higos, arándanos y una ciruela pasa. Usé la harina de trigo con la harina integral. La masa creció muy bien. Obtuve 7 Scones de tamaño 2,5 x 6 x7 cm.
P.S. Es una pena quepara una buena foto haya oscurecido ya.
____________________________________
¡Juego!

Ingredientes:

100g de harina de trigo
100g de harina integral
1/2 cucharada de levadura química
1/4 cucharada de sal
50g de mantequilla
50g de azúcar
50gde higos + arándanos
1 ciruela pasa
1 huevo mezclado con tanta cantidad de leche para obtener 125ml de líquido

Hechicería:


Mezclar la mantequilla con harina, levadura química, sal y azúcar. Higos, arándanos y la ciruela cortar en trocitos pequeños y añadir a la mezcla anterior. Verter la leche con el huevo. Amasar la masa con las manos (si sale demasiado pegajosa, añadir un poco de harina). Aplastar una masa gruesa (1,5 cm). Cortar las formas con un cortapastas grande y afilado o con un vaso. Poner en una bandeja y lubricar con un huevo mezclado con un poco de leche.
Hornear 10-15 minutos en la temperatura de 220º.

¡Los recomiendo mucho!

5 komentarzy:

  1. to mi teraz smak narobiłaś, uwielbiam żurawinę i scones więc musze wziąć się do pracy!
    pozdrawiam,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :P mnie tak kusiło i kusiło.... echh! No i "wykusiło"! Cieszę się, że je w końcu zrobiłam.

      Usuń
  2. Z takimi bułeczkami żadne egzaminy nie mogą byś straszne :) Chętnie bym ich spróbowała :)

    Naprawdę? :) Miło mi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. content replica bags online pakistan web replica prada nylon bags look here replica bags in dubai

    OdpowiedzUsuń