środa, 10 września 2014

Szpinakowa sałatka z Madrytu
La ensalada de espinacas


W noc przed powrotem do Polski z Hiszpanii mieliśmy szczęście zjeść kolację w doborowym towarzystwie. To właśnie tam o raz pierwszy spróbowałam sałatki ze świeżym szpinakiem i ... zakochałam się! Odkąd wróciłam nie ma dnia, kiedy bym się podobną sałatką nie żywiła :). Szpinak,chrupiąca prażona cebulka i ocet balsamiczny di Modena... plus dodatki... To jest to! Ciągle myślę nad wariacjami, ale te dwa kluczowe składniki no i może jeszcze mozarella są nie do ruszenia!


Szczerze mówiąc, ciężko mi podać konkretne proporcje, bo zawsze dodaję na oko, dlatego podam składniki, może as zainspirują :).


Ingrediencje:


świeży szpinak
mozarella
pomidor
szynka z suszonej wołowiny typ Szwajcaria / Niemcy (jak na tym zdjęciu do kupienia w Kauflndzie ) - to mój dodatek, bez którego już nie wyobrażam sobie tej sałatki - POLECAM!!!
zielone oliwki
czerwona cebula
olej z oliwek o intensywnym smaku
aceto balsamico di Modena - ocet balsamiczny z Modeny (polecam w spryskiwaczu :)!)

Czary:


Szynkę pokroić na małe kwadraciki. Oliwki pokroić na plasterki, a ser mozarella w kostki. Pomidor pokroić na kostki lub na plasterki (pomidorki cherry lub inne mini). Czerwoną cebulę pokroić na cienkie paseczki (piórka).
Składniki wymieszać, doprawić olejem i octem balsamicznym dodać chrupiącą prażoną cebulki do smaku (niewielką ilość). Dosalanie nie jest konieczne, ale ja używam mało soli, także, jeśli jest taka potrzeba, można doprawić solą.


3 komentarze:

  1. El aspecto de la ensalada es increíble y las fotografías espectaculares. Ahora sólo queda la versión en español. Sigue así polacamala. Muchos besos

    OdpowiedzUsuń