sobota, 17 sierpnia 2013

Drożdżowe pierogi z piekarnika
Pierogi al horno


Znacie to uczucie, kiedy po spróbowaniu czegoś nowego oczy wychodzą Wam na wierzch z zachwytu? Nie chcę się bezczelnie chwalić, ale tak właśnie było wczoraj, po wpakowaniu do buzi pieczonych "pierogów", które koniec w końców okazały się być bułeczkami, bo w wyniku mojego lenistwa nadawanie pierogowego kształtu poszło w zapomnienie.


Pikantne mięsne nadzienie i przepyszne ciasto, to idealne połączenie inspiracji z blogu Liski i przyprawy do dań śródziemnomorskich Harissa Firmy ROYAL BRAND*, której hojność umożliwiła mi wyprawę w dalekie podróże bez ruszania się na krok z mojej maleńkiej kuchni.


* Więcej o współpracy z Royal Brand w osobnym poście :).

_______________________

Ingrediencje:

Farsz:

1 cała pierś z kurczaka
3 łyżki sera feta
1 łyżeczka przyprawy Harissa (Royal Brand)
1/5 łyżeczki mielonej papryki wędzonej
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
oregano
sól
pieprz
czarnuszka (Skworcu)

Ciasto:

250 g mąki
125 ml mleka
40g masła, topionego
1,5 żółtka
1/2 jajka lub 1 malutkie
2,5 g cukru
17 g drożdży (użyłam 5 g drożdży instant)
sól do smaku

Farsz:

Mięso z piersi kurczaka pokroić na maleńkie kawałeczki, lub zmielić w maszynce do mięsa. Dodać suche przyprawy, oprócz soli. Kiedy mięso będzie podsmażone, dodajemy soli do smaku.Gotowe mięso odstawiamy do wystudzenia. Przed napełnianiem ciasta farszem dodajemy do niego ser feta i mieszamy.

Ciasto:
Ciepłe mleko mieszamy w misce z drożdżami, które rozcieramy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy pozostałe składniki (masło jako ostatnie). Całość wyrabiamy na gładką masę, po czym przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilkę, jedynie do uzyskania gładkiej kuli. Odrywamy małe kuleczki, które rozpłaszczamy a następnie wypełniamy farszem wg uznania. Ciasto sklejamy trochę jak na pierogi, po czym formujemy w dłoniach kulki, lub ruloniki*.
Kulki / ruloniki układamy na papierze do pieczenia wysmarowanym cienką warstwą masła.
Przed wstawieniem do piekarnika "pierogi" smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką, sezamem, bądź makiem (wg gustu).
"Pierogi" pieczemy ok 20-30 min w 200ºC aż do zrumienienia (ja piekłam 25).

* Polecam gorąco! Z ciastem pracuje się bardzo fajnie i jest naprawdę smaczne!

3 komentarze:

  1. Polacamala! cada vez te superas más con tus recetas. Las fotos muy buenas, especialmente la primera!
    Sigue así por mucho tiempo.

    OdpowiedzUsuń
  2. no dobra namówiłaś mnie, zapisuję do zrobienia;-)
    wyglądają buenisssssimo!!1

    saludos

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) ¡Suerte! (chociaż nie trzeba go zbyt wiele)

      Usuń