niedziela, 27 października 2013

Kalafior z dynią i soczwicą
Coliflor con calabaza y lentejas


Uwielbiam "kleparzowe" piątki,
sprzątanie mieszkania
i spokojne zdziwianie w kuchni.


______________________________

Ingrediencje:
(na jedną porcję)

2 garście czerwonej soczewicy
¼ kalafiora
2-3 garście pokrojonej w średnią kostkę dyni
1 liść świeżej szałwii
sól
pierz
2-3 łyżki białego wina
masło do smażenia
ser feta
½ ząbka czosnku
kilka kropel soku z cytryny
szczypta pimentón(wędzonej papryki)

Czary:

Ugotować kalafior. Następnie soczewicę. Dynię obrać ze skóry i pokroić na średniej wielkości kostki. Czosnek posiekać bardzo drobno z szałwią. Masło roztopić na patelni, wrzucić czosnek, szałwię i dynię, podlać łyżką białego wina i dwiema łyżkami wody oraz doprawić solą i oregano. Dusić pod przykryciem polewając woda i winem, aż dynia stanie się miękka.
Kiedy dynia zmięknie, dorzucić do niej już zapewne kalafiora i soczewicę. Wymieszać, skropić sokiem z cytryny i zdjąć z patelni. Podawać posypane serem feta, wędzoną papryką i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam wszystko co z kalafiora (nawet na surowo lubię zagryźć taką różyczkę). A dynię posmakowałam w tym roku po raz pierwszy i również trafia do "ulubionych warzyw". Twoja miska jest pełna smakołyków! :)

    OdpowiedzUsuń