czwartek, 24 stycznia 2013

Jogurtowe Pieruszka z Granatem
- Obiad i Deser 2 in 1


C i e r p l i w o ś ć.
Do jednych rzeczy mam jej duuuużo! Myślę, że czasem nawet za dużo :P.
J e j b r a k.
Jest kilka takich rzeczy, do których mi jej brakuje kompletnie. Jedną z nich jest lepienie pierogów. Co do tego nie mam nawet najmniejszej wątpliwości. Co więcej, za każdym razem kiedy zabieram się za ich klejenie, utwierdzam się w tym przekonaniu. Myślę nawet, że brak cierpliwości do kilku innych rzeczy zmniejsza się znacznie i pakuje się na miejsce tej pierogowej...
Ale to nie jedyny pierogowy problem. No, chociaż może teraz i jedyny :). Bo inny rozwiązałam dzisiaj! Mianowicie, ciasto! Szukałam jakiś czas idealnego. Wypróbowałam kilka. Efekt? Od totalnej klapy, do: może być.
No, ale przecież: „może być”, nie może być! Przecież, żeby było smacznie, i żeby można zrobić komuś przyjemność, albo zachwycić jakiegoś obcokrajowca tym co polskie, musi być wyśmienite!
Żeby dojść do tego punktu, jak zwykle musiało zebrać się kilka powodów nie do podważenia.
Po pierwsze: znalazłam przepis, który przykuł moją uwagę (to już dawno - powstrzymywał brak czasu zakrapiany odrobiną lenistwa).
Po drugie: zbliżają się walentynki (poważnie rozważałam to, cy się w nie w ogóle bawić).
Po trzecie i najważniejsze: zostałam zaproszona do Konkursu urodzinowego, który poruszył temat Walentynek . . .

Po czwarte: mam egzamin z pragmatyki i nie mogę się skupić na nauce

. . .

Efekt: Jogurtowe Pieruszka (Pierogi + Serduszka).
Polecam ciasto i dziękuję Monice, która je zamieściła na swoim blogu: Stoliczku nakryj się!
___________________________________
No to, cackamy się!

Ingrediencje:
(na pierogi dla 2 osób)

Ciasto:

1 szklanka mąki
pół szklanki jogurtu greckiego (ok 125g)
łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli

Nadzienie:

ziarenka z jednego granatu

Czary:

Wyrobić ciasto z mąki, cukru wanilinowego, soli i jogurtu. Odstawić na około pół godziny. Ciasto rozwałkować cienko 2-3 mm. Wycinać serduszka foremką do ciastek. Nakładać ziarenka granatu na jedno serduszko, przyłożyć drugim i skleić. Wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gotować ok 2 min.
Podawać posypane cukrem wanilinowym i ziarenkami granatu (myślę, że jogurt grecki też byłby dobrym dodatkiem :)).

_____________________________

P a c i e n c i a.
¡Para unas cosas tengo mucha! Creo que, a veces, aun demasiada :P.
S u f a l t a.
Hay unas cuantas cosas para las que me falta totalmente. Una de ellas es pegar los pierogi. En cuanto a eso, no cabe la menor duda. Lo que es más – siempre, cuando me pongo a pegarlos, me hago más convencida de que sea así. Pienso además que mi falta de paciencia para ciertas cosas disminuye para ocupar el lugar de la paciencia relacionada con los pierogi.
Pero este no es el único problema con los pierogi. Aunque... bueno, ahora, a lo mejor el único ya :). ¡Porque el otro he solucionado hoy! Concretamente: ¡la masa! Estuve buscando la perfecta. He probado varias. ¿Efecto?: desde un fracaso total, hasta: puede ser.
Pero, un ¨puede ser¨, ¡no puede ser! Para que esté rico y, para que se pueda hacer un placer a alguien, o encantar a un extranjero con algo polaco, ¡tiene que ser exquísito!
Para llegar a este punto , como siempre, han tenido que encontrarse algunos argumentos irrefutables.
Primero: He encontrado una receta para la masa, que atrajo mi atención (eso ya hace tiempo – me retenía la falta del tiempo ¨rociado¨ con un tanto de pereza).
Segudno: Se está acercando el Día de San Valentín (estaba pensando seriamente en que si dedicarle el tiempo a esto).
Tercero y lo más importante: me han invitado a participar en un concurso que trata el tema del Día de San Valentín. . .
Cuarto: tengo un examen de pragmática y no me puedo centrar en estudiar.

. . .

Efecto: los PIERUSZKA de yogur
Pierogi + Seduszka* - *pl. Corazoncitos).
Os recomiendo los pieruszka y le doy gracias Monica, la que ha publicado la receta en su blog: Stoliczku nakryj się!

__________________________
¡A jugar!

Ingredientes:
(para 2 personas)

Masa:

1 vaso de harina de trigo
1/2 vaso de yougur griego (125ml)
1 cucharilla de azúcar avainillado
1 pizaca de sal

Relleno:

las pepitas de una granada

Hechicería:

Amasar la masa de harina, azúcar avainillado, sal y yogur. Dejar para reposar media hora.
Aplastar la masa fina (2-3 mm). Cortar los corazoncitos con un cortapastas en forma de corazón. Poner las papitas de granada encima de un corazón cortado de masa, tapar con otro y pegar los bordes. Meter en el agua hirviente con una pizca de sal. Cocer 2-3 minutos. Servir con azúcar avainillado y con las pepitas de granada (creo que el yogur griego también sería bueno para acompañar los pierogi).

6 komentarzy: