piątek, 26 lipca 2013

Sałatka z kurczakiem, bobem i kuskusem
Ensalda con pollo, favas y cuscús


Myślałam
...
A! Myśleć sobie mogłam i tak wyszło, jak zwykle.
Otóż, myślałam sobie, wyobrażałam, marzyłam, wmawiałam, roiłam, co tam chcecie,że jak wrócę do Polski, to blog pęknie od nowych przepisów.
A tymczasem, tuż po powrocie wciągnęłam się w wir remontowy, lub jak kto woli, remontową apokalipsę. Wymiana podłóg przewróciła wszystko do góry nogami.
Jadłam na zmianę sałatkę grecką z warzywami na patelnię. W tym bałaganie nie chciało mi się nawet wchodzić od kuchni...


Tydzień temu, Moja najlepsza Przyjaciółka uraczyła mnie bobem.
Od tamtej chwili nie mogłam się opędzić od ochoty przygotowania z nim czegoś innego, jak tylko strączkowej przekąski, którą mogłabym zapychać się w nieskończoność.
Dzisiaj, korzystając z wolności i swobody, przewróciłam kuchnię do góry nogami, żeby doprowadzić ją do ładu i udowodnić mojej matce, że pomimo jej tycich rozmiarów, miejsce w niej jest.
W końcu poczułam się te na tyle wygodnie, żeby móc zająć się blogiem.
I oto jestem z przepisem na sałatkę, którą co prawda przygotowałam już wczoraj (co serdecznie polecam - składniki się przegryzły i tak smakuje dużo lepiej)


_______________________________


Ingrediencje:
ugotowany i obrany bób
mięso z piersi kurczaka
kaszka kuskus
oliwki: czarne i zielone
ser feta
papryczka chili
suszony czosnek
przyprawa chińska pięć smaków
sól
pieprz
oliwa z oliwek
czerwona cebulka

Czary:

Mięso oczyścić z błonek i czego tam nie lubcie, pokroić na małe kawałeczki, obsypać suszonym czosnkiem i przyprawą pięć smaków.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, po czym usmażyć na niej mięso. W trakcie smażenia, doprawić lekko mięso solą. Usmażone mięso odstawić do ostygnięcia.
Przygotować kaszkę kuskus. Także odstawić do ostygnięcia.
Oliwki i papryczkę pokroić na cienkie plasterki. Cebulkę pokroić w kostkę lub w krótkie paseczki.
Kiedy ciepłe składniki (mięso i kaszka kuskus) ostygną, wymieszać razem wszystkie składniki. Dodać ugotowany i obrany bób. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem według uznania. Włożyć do lodówki na noc, lub na parę godzin (polecam!!!).
Przed podaniem dodać ser feta, wymieszać.

6 komentarzy:

  1. Unas fotos geniales! pero bueno, falta la tradución, o es que como estás en Polonia ya no quieres saber nada del español? jeje..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gracias, Miguel. Claro que no, voy a traducirlo todo en cuanto tenga un rato :).

      Usuń
  2. Ale za to jak ladnie bedzie po apokalipsie!
    Salatka apetyczna bardzo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak na razie tylko podłogi, ale zawsze!
      Dziękuję :). Całkiem smaczna, spasował mi ten twór.

      Usuń
  3. Co do bobu, polecam z odrobiną mięty, kolendry i szynki szwarcwaldzkiej. Dobre samo w sobie, a z odrobiną boczku można zrobić kapitalne pierogi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślałam o jamonie, ale dawno mięsa nie jadłam, więc padło na kurczaka. :)

      Usuń