środa, 3 lipca 2013

Ślimaki drożdżowe z jagodami goji
Caracoles con bayas goji


Po raz pierwszy spróbowałam je zrobić 2 lata temu. Kompletna klapa, wyszły ładne, ale niejadalne...
Jednak moja mama zawsze powtarza ostrzegawczym tonem, kiedy się na coś upieram: KASIAAA, JESTEŚ UPARTA!
A, jestem!
Bo co?
Dlatego też postanowiłam skorzystać z wolnego czasu i zrobić coś innego niż muffiny. Miałam gdzieś jeszcze suche drożdże, więc zabrałam się za przeszukiwanie przepisów na bułeczki. W ten sposób natrafiłam na ten "wypróbowany", powiedziałam sobie,że tym razem musi wyjść. Nie byłabym jednak sobą, gdybym czegoś nie pozmieniała. I tak, moje ślimaczki wypełniłam mieszanką jagód goji, orzechów, cynamonu i goździków.
Tym razem wyszły :).
Polecam!
______________________________

Ingrediencje:
(na 10-12 bułeczek)*

Ciasto drożdżowe
3 szklanki mąki pszennej (tortowej, typ 500)
1/2 łyżeczki soli morskiej
3 łyżki cukru
1 szklanka letniej wody lub mleka (użyłam mleka)
2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
1/4 szklanki roztopionego masła

Nadzienie
1 i 1/2 łyżki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/3 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki jagód goji
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
kilka owoców żurawiny

Ponadto:
1/4 szklanki roztopionego masła do posmarowania ciasta, oliwa do posmarowania bułeczek, roztrzepane jajko - opcjonalnie

* Podaję cały przepis, ja zrobiłam z połowy, wyszło mi 5 bułeczek.

Czary:

Wymieszać przesianą mąkę, sól, cukier. Do mleka dodać drożdże i mieszać przez chwilę aż się rozpuszczą. Mleko z drożdżami wlać do mąki razem z olejem lub roztopionym masłem. Wymieszać łyżką, następnie wyrabiać ręką lub hakiem do ciasta drożdżowego przez około 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło. Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez minutę, uformować kulę, włożyć ją do czystej większej miski (ciasto podwoi objętość), wysmarowanej olejem, przykryć folią i wstawić do lodówki na jedną noc lub maksymalnie na 4 dni.

Mąkę przesiać i wymieszać z solą i cukrem. Drożdże wsypać do mleka i poczekać aż się rozpuszczą. Następnie wlać mleko z drożdżami razem z masłem. Wymieszać, po czym wyrabiać ręką około 10 minut. Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez ok. minutę; uformować kulę i włożyć do większej miski wysmarowanej olejem. Przykryć olejem i wstawić do lodówki na jedną noc (lub na nie więcej niż 4 dni).

W dniu pieczenia:

Jagody goji zalać ciepłą wodą,żeby zmiękły, odłożyć na kilka minut. Następnie odlać wodę, a jagody osuszyć na ręczniku papierowym. Żurawinę pokroić na małe kawałeczki.
Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na stolnicę i uformować kulę. Zawinąć w folię i odłożyć na ok. 20 minut. Następnie rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 35 cm, na grubość ok. 6 - 7 mm. Posmarować roztopionym masłem z wierzchu, posypać cukrem zmieszanym z brązowym cukrem, a następnie jagodami goji oraz orzechami włoskimi. Zwinąć ciasto w roladę, rozpoczynając od dłuższego boku.
Pokroić na plastry o grubości 2,5 cm, ułożyć rozcięciem do góry w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując około 3 - 4 cm odstępu między bułeczkami. Wierzch posmarować oliwą i przykryć luźno folią spożywczą. Pozostawić w ciepłym miejscu przez ok. 2h, aż bułeczki zwiększą objętość i połączą się ze sobą. Przed pieczeniem można posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem.
Bułeczki piec przez około 20 - 22 minut, w temperaturze 175C, aż się zrumienią.

Bułeczki najlepiej smakują na ciepło. Po wystudzeniu polecam wstawić je na 20 sekund do mikrofali.

Inspiracja: Kwestia Smaku

4 komentarze:

  1. Bardzo interesujące nadzienie, musi pięknie pachnieć: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Oye, a ver si te pones y traduces las cosas, Polacamala! Que aunque parezca mentira, hay personas en el mundo que no saben Polaco!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ya lo sé, me pongo, me pongo :D, te lo prometo.

      Usuń