niedziela, 11 sierpnia 2013

Pierogowy Misz - Masz


Chyba nie można było wybrać gorszego dnia, niż zeszły piątek na spędzenie go w kuchni. Wiatrak terkotał w wejściu, pies wzdychał na podłodze, a my staraliśmy się wykorzystać jakoś zmielone mięso,żeby uchronić je przed niechybnym zepsuciem w tych upałach.
Pierogowe szaleństwo wciągnęło mnie na tyle, że zrobiłam także sypaną szalotkę z jabłkami i brzoskwiniami, przy czym czułam się, jak gdybym stąpała po linie nad przepaścią, gdyż obawiałam się, że ten mój wymysł zrodzony z nieopanowanej i upartej chęci przygotowania czegoś z góry brzoskwiń po prostu się nie uda.
Moje piątkowe dziwactwa się całkiem udały, więc nie żałuję :), ani chwili, w której miałam ochotę ze zmęczenia posłać wszystko w diabły.
Niestety, ilości składników nie podpowiem, bo robiłam wszystko na oko, prowadzona intuicją, może Was zainspiruje połączenie smaków.
_______________________________

Ingrediencje:

mielone mięso z indyka
suszone śliwki
suszona żurawina
migdały
orzechy włoskie
ser feta
cebulka
czosnek
oregano
mielony kminek
zioła prowansalskie
mięta (opcjonalnie)
sól
pieprz
czarnuszka do podania (SKWORCU)

Wasze ulubione ciasto pierogowe.

Czary:

Cebulkę, czosnek, migdały i orzechy drobno posiekać. Podsmażyć lekko nad oleju z oliwek, dodać mięso, smażyć razem, doprawiając oregano, ziołami prowansalskimi, kminkiem, pieprzem i solą (uwaga, feta jest słona).
Kilka śliwek i owoców suszonej żurawiny pokroić na kawałeczki, dodać do usmażonego farszu. Odstawić do ostygnięcia. Dodać ser feta, wymieszać. Odstawić do lodówki na jakiś czas (najlepiej na ok 2h), żeby smaki się przegryzły. Przed przystąpieniem do klejenia pierogów, spróbować farsz i ewentualnie doprawić. Przygotować ulubione ciasto pierogowe i do dzieła!
Podawać posypane czarnuszką.

* Staram się przygotowywać dość intensywne farsze do pierogów, gdyż w cieście i po gotowaniu smak się trochę gubi.
Za czarnuszkę serdecznie dziękuję Panu Markowi z firmy Skworcu!

2 komentarze:

  1. Jak dla mnie trochę wymyślne te pierogi :P ale pewnie bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Que ganas de comer pierogi entran con tan solo ver esta fotografía.

    OdpowiedzUsuń