niedziela, 24 lutego 2013


Śliwkowe kolory
Los colores de ciruela


Słoñ w skŁadzie porcelany?
Może lepiej nie
...
_______________

¿Un elefante en un almacén de porcelana?
Igual no es una idea del todo buena
...




Słoń w składzie guzików?
Czemu nie :)?
_______________

¿Un elefante en un almacén de botones?
¿Por qué no :)?



Dzisiaj wielki dzień! Robię obiad na 5 osób (pierwszy raz w życiu). I chłopskie jadło (pierwszy raz w życiu).
Cóż za odpowiedzialność! Od moich wyczynów kulinarnych zależy dobre imię polskiej kuchni!
_______________

¡Hoy es un gran día para mí! Estoy preparando la comida para 5 personas (la primera vez en mi vida). Y la Comida del Leñador (la primera vez en mi vida).
¡Qué responsabilidad! ¡De mis creaciones culinarias depende el buen nombre de la cocina polaca!

Miłej niedzieli!
_______________

¡Que tengáis un domigo agradable!

______________________________

Przepis dodam po walce z kartoflami :)
_______________

Voy a agregar la receta después de mi lucha con las patatas :)


Obiecana Aktualizacja:

Podaję przepis (który tak naprawdę jest modyfikacją mojego przepisu na jabłkowe pierniczki. To była cudowna niedziela :), popłakałam się ze śmiechu na widok moich hiszpańskich przyjaciół, wyciągających ciastka z talerza i robiących im zdjęcia, wymyślając przy tym na "biegu" śmieszne historyjki.
_______________

La actualización prometida:

Os adjunto a receta (la que en realidad es una modificación de mi receta de los pierniczki de manzana). Este domingo ha sido genial :), he llorado de risa viendo a mis amigos españoles sacando las galletas del plato y haciéndoles fotos, inventando al mismo tiempo unos cuentos divertidos.


Ingrediencje:
(na 1,5 blachy)

2 łyżki miodu
2 i 1/2 łyżek miękkiego masła
1/4 szklanki brązowego cukru
1/2 jajka lub 1 malutkie
1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
2 duże torebki śliwkowej herbaty (typu grzaniec)

Czary:

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką (podsypałam sporo, by się ciasto nie kleiło), na grubość około 3 mm, wycinać pierniczki.
Piec 10 minut w 180 stopniach.

2 komentarze:

  1. Ha sido una delicia comer hoy contigo esa maravilla de galletas, esa maravilla de tarta y esa maravilla de torta con la carne. Riquísimo todo ;) Muchas gracias, polaca loca que ya sabe usar el lavavajillas :P

    Cris

    OdpowiedzUsuń